Literatura za pravosudni ispit

Često nas kandidati za polaganje pravosudnog ispita pitaju “iz ćega da učimo“ da bismo spremili pravosudni ispit. Mnoge informacije kruže po Viber grupama o literaturi za polaganje pravosudnom ispita, pa smo se odlučili da vam iznesemo kroz iskustvo naših polaznika priprema za pravosudni iz čega trebate da učite.
Za spremanje Pravosudnog ispita koriste se priručnici koje izdaju Službeni Glasnik i Projuris, međutim, postoji razlika kako po mestima u kojima se pravosudni polaže(Novi Sad i Beograd), tako i po komisijama.

Literatura za spremanje pravosudnog ispita u Beogradu

Za komisije u Beogradu možete koristiti priručnike i Službenog glasnika i Projurisa.
Koja je razlika?
Oba priručnika nastala su na osnovu tumačenja zakona, s tim da su u večini priručnici Službenog glasnika opširniji od priručnika u izdanju Projurisa.
Izbor je ovde isključivo individualan, u zavisnosti da li Vam prija opširnija ili sažetija materija.
Primetili smo da veliki procenat kandidata bira Projuris jer je sažetiji, a predmeta je mnogo što je pogodno za spremanje ispita na kojima ispitivači ispituju po zakonu, pa ne morate da se zamarate teorijom koju Vas ispitivači neće ni pitati.
Predmeti za koje je potrebno koristiti isključivo Službeni glasnik:
Ustavno pravo i Međunarodno privatno pravo
Za sve ostale predmete možete koristiti u zavisnoti od Vašeg izbora SG ili PJ.
Preporuka je da na sajtovima oba izdavača pogledate i autore priručnika, pa se prilikom izbora vodite i time.
 

Literatura za spremanje pravosudnog ispita u Novom Sadu

Za polaganje ispita u Novom Sadu možete koristiti priručnike u izdanju Projurisa, s tim da postoji par izuzetaka.
Prva komisija
1. Prof. dr Aleksandar Radovanov, Građansko pravo.
Kupite za ovaj predmet knjige profesora Radovanova sa Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe;
2. Prof. dr Zoran Lončar, Upravno pravo
Za ovaj predmet pored priručnika za Upravno pravo u izdanju Projurisa koristite i knjige prof, Dragana Milkova sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu.
U Novom Sadu je Krivično pravo ispit na kojem se traži više nego na ostalim predmetima, pa ko se nije u praksi bavio krivicom bolja je opcija da sprema po Službenom glasniku, prof. Stojanović je lepo objasnio materiju.
Druga komisija:
1. Prof. dr Slobodan Orlović, Ustavno pravo
Knjiga profesora Orlovića je jako lepo napisana, mada profesor ne pravi problem kada vidi da ste učili po Projurisu, ali je opet preporuka spremati po njegovoj knjizi.
Knjigu možete kupiti na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.
2. Prof. dr Marijana Dukić Mijatović, Međunarodno privatno pravo, knjigu možete kupiti na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe.
Za drugu komisiju je bolja opcija spremati Krivično procesno pravo u izdanju Službenog glasnika.
Važno i za Novi Sad i za Beograd
Uz priručnike obavezno koristite i zakone, iz nekih predmeta će Vam biti lakše da razumete materiju ako pratite odredbe zakona, a biće Vam lakše i zbog ispitivača koji pitaju po zakonu.
O nama: 
Kec grupa je kompanija iz Novog Sada koja se bavi organizovanjem događaja za pravnike. Pripreme za polaganje pravosudnog ispita organizujemo već četiri godine i do sada je kroz naše pripreme prošlo preko 500 pravnika, od kojih je preko 90% onih koji su izašli na ispit položilo svih sedam ispita odjednom. Za veliku prolaznost zaslužni su predavači i naši saradnici koji polaznicima pomažu od upisa priprema do polaganja pravosudnog ispita. Više informacija o pripremama za pravosudni nalazi se na ovom linku.