Zašto je važno položiti pravosudni ispit?

Pravosudni ispit je kruna pravničke profesije, bez koje ostajete uskraćeni za obavljanje mnogih pravnih poslova. Bez pravosudnog ispita bićete uskraćeni i prilikom zapošljavanja, jer sve češće kompanije na konkursima zahtevaju položen pravosudni ispit.

Female student learning at cafe

Diplomirani pravnici trebaju da polažu pravosudni ispit ne samo da bi se bavili advokaturom ili uopšte radili u pravosuđu, nego zato što će bez pravosudnog ispita uvek imati osećaj da im fali ova kruna pravničke profesije.

Postoji tendencija da se zabrani agencijama obavljanje pravnih poslova. To bi upravo značilo da kao diplomirani pravnik zaposlen u nekoj agenciji koja se bavi poslovnim konsaltingom i pravnim savetovanjem, nećete moći da obavljate pravne poslove. Razmatra se i predlog da diplomirani pravnik bez pravosudnog ispita neće moći uopšte da obavlja pravne poslove, kako u kompanijama tako ni u javnom sektoru.

Svaki diplomirani pravnik, bez obzira kada je završio Pravni fakultet može i da položi pravosudni ispit. Pitanje je samo da li to dovoljno želi i da li je spreman da plati cenu u pogledu izdvojenog vremena. Veliki izazov predstavlja to što mnogi pravnici koji žele da polažu pravosudni ispit zaposleni i nemaju dovoljno vremena za učenje. Ako uzmemo u obzir da literatura nije ujednačena, da se mora spremiti preko 3000 strana, onda je jasno zašto mnogi diplomirani pravnici odustaju od polaganja ili ne polože.

Kec grupa organizuje već četvrti ciklus priprema za polaganje pravosudnog ispita koje počinju 21. 04. 2021. Pripreme su prilagođene zaposlenim licima (predavanja počinju od 17:00h), a održavaju se online uz prisutnu interakciju između predavača i polaznika. U okviru tri meseca organizuje se preko 150 časova iz svih sedam oblasti koje se polažu na pravosudnom ispitu, kao i radionice o pisanju pravnih akata.

Najstariji polaznik Kec grupe imao je 51 godinu. Nikad nije kasno da položite pravosudni ispit, a s obzirom da je on uslov za obavljanje mnogih pravnih poslova, to treba i da vam je prioritet. Više informacija o pripremama za polaganje pravosudnog ispita koji organizuje Kec grupa možete saznati na: http://www.kongresniedukativnicentar.rs/pripremezapravosudni-noviciklus

Redakcija

Оставите одговор