Psihološka priprema za pravosudni ispit

Najveći izazov sa kojim se suočavaju kandidati za polaganje pravosudnog ispita nije kompleksna i neujednačena literatura, već psihološka priprema za polaganje. Subjektivna mišljenja o kriterijumima ispitivača, nesigurnost i nedostatak jake vere doprinose da kandidati za polaganje pravosudnog ispita odlaze na polaganje nesigurni i psihološki nespremni. Sve to otežavaju očekivanja porodice i prijatelja koji vrše psihološki pritisak na kandidata.

Da bi se kandidat psihološki spremio za polaganje pravosudnog ispita potrebno je da zanemari: 

  • kriterijumime ispitivača;
  • materiju koju nije naučio;
  • očekivanja okoline;
  • potencijalne negativne posledice;

Kriterijumi ispitivača

Subjektivna mišljenja kolega o kriterijumima ispitivača deluju negativno, jer kandidat za polaganje usvaja njihovo subjektivno mišljenje da je ispitivač strog, da traži mnogo, da postavlja pitanja koja se ne nalaze u priručniku i slično. Zbog straha od ispita i određenog ispitivača o kojem kruži loš glas među kandidatima, često se pojavljuje nesigurnost prilikom izlaganja koja parališe kandidata i onemogućava da se seti pitanja i samouvereno izlaže. Priče o kriterijumima ispitivača uzmite sa rezervom i nemojte o njima razmišljati pred polaganje pravosudnog ispita.

Materija koju kandidat nije naučio

Nikada nećete znati sve iz svih sedam oblasti koje polažete na pravosudnom ispitu. Čemu onda nerviranje i psihološki pritisak? Ne postoji ujednačena literatura, niti ispitna pitanja koja se mogu naučiti za pravosudni ispit.Pored aktuelnih priručnika svoje izlaganje pripremate u skladu sa gradom u kojem prijavljujete pravosudni ispit, a nakon što saznate komisiju – u skladu sa očekivanjima komisije, odnosno određenih ispitivača. Nikada nećete naučiti sve zbog navedenih razloga i ne smete se fokusirati na ono što ne znate, već na ono što znate. Često od toga zavisi i rezultat na pravosudnom ispitu.

Očekivanja okoline

Porodica i prijatelji su velika podrška prilikom pripremanja i polaganja pravosudnog ispita, ali često njihova očekivanja mogu da vam stvore pritisak koji vas parališe i stvara nervozu. Vi polažete pravosudni ispit zbog sebe, jer vi želite da budete advokati i sudije, vi ostvarujete svoje snove i vi ne trebate da se optrećujete mišljenjima okoline koja vam stvara pritisak i njihovim potencijalnim razočarenjem zbog lošeg ishoda. Važno je da date svoj maksimum, a ishod će biti posledica uloženog truda, istrajnosti i vere.

Negativne posledica

”Kakva su ti misli takav ti je život” ili kako seješ tako žanješ”, ove mudrosti najbolje opisuju posledice vašeg izlaska na polaganje pravosudnog ispita. Ako mislite da ćete uspeti ili mislite da nećete uspeti – u oba slučaja ćete biti u pravu, zavisi od vas. Ukoliko se pripremate na negativan ishod najverovatnije će takav ishod i biti. Za polaganja pravosudnog ispita potreban vam je pozitivan stav i veliko samopouzdanje koje će se osetiti u vazduhu prilikom vašeg izlaganja na polaganju pravosudnog ispita.

Spremite se za pobedu, spremite se da položite pravosudni ispit.

U okviru priprema za polaganje pravosudnog ispita Kec grupe održavaju se predavanja iz svih sedam oblasti, kao i radionice o pisanju presuda, a dostupan vam je i razgovor sa timom ličnog razvoja koji će vam pomoći da se psihološki pripremite za polaganje pravosudnog ispita.

Više informacija o pripremama Kec grupe možete saznati na portalu: http://www.kongresniedukativnicentar.rs/pripremezapravosudni-noviciklus

Redakcija

Оставите одговор